Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

"Νερομπογιές"


Η παραπάνω φωτογραφία της θάλασσας του Μπάρεντς (βορείως της Σκανδιναβίας μέσα στον αρκτικό κύκλο) απεικονίζει την αλλαγή χρώματος που επιφέρει η ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν μέσα στο σύντομο αρκτικό καλοκαίρι. Το σημαντικό είναι ότι τα συγκεκριμένα "λιβάδια" από φυτοπλαγκτόν εμπλουτίζουν με ίση ποσότητα οξυγόνου την ατμόσφαιρα όσο και τα δέντρα της ξηράς με την ίδια έκταση.
Για αυτό και η παρακολούθησή του, όπως καταλαβαίνετε, είναι μείζονος σημασίας μιας και το φυτοπλαγκτόν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις κλιματικές όσο και περιβαλλοντολογικές αλλαγές (λέγε με μόλυνση).

Πράγμα που αφήνει παγερά αδιάφορους κάποιους άλλους δεδομένου ότι το λιώσιμο των πάγων του αρκτικού κύκλου έχει ανοίξει την όρεξη των κολλοσών πετρελαϊκών εταιριών που ουδόλως  ενδιαφέρονται για το μικροσκοπικό φυτοπλαγκτόν, πόσο δε για το αν στο μέλλον θα αναπνέουμε οξυγόνο ή μεθάνιο. Είναι πολλά τα λεφτά κουτάβι μου.

Από αισθητικής άποψης βέβαια η μαμά φύση αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι ο ανώτερος καλλιτέχνης όλων. Πότε θα πάρει ανάποδες και μας διαγράψει μονοκοντυλιάς από τον πλανήτη δε ξέρω...

Μακάρι τέτοια ομορφιά να άγγιζε περισσότερο τις ψυχές των ανθρώπων.  Μακάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου