Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Με Δ κεφαλαίο


Ανάμεικτα συναισθήμτα μου αφήνει η ανοιχτή επιστολή του Κώστα Βαξεβάνη την οποία αναδημοσιεύω πιο κάτω (μπορεί να περιττεύει βέβαια αλλά δεν πειράζει κιόλας).

Ανάμεικατα γιατί τόσο καιρό που οι δημοσιογράφοι ξέρουν τα πάντα για τους πάντες δεν ξεμπροστιάζουν και δεν ξεσκεπάζουν σχεδόν τίποτα, παρά μόνο αυτά που συμφέρουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των αφεντικών τους.
Από την άλλη κάλλιω αργά παρά ποτέ και μπράβω στον Κ. Βαξεβάνη που έστω και όψιμα λέει τέτοιες αλήθειες και ξεσκεπάζει (κάποια από) τα πεπραγμένα του Μπενύτο σε τέτοιες συνθήκες τρόμου που ζούμε.

Μακάρι όλοι οι δημοσιογράφοι να λειτουργούσαν ανέκαθεν όπως αυτή τη στιγμή ο Κος Βαξεβάνης. Θα είχαμε μια Βουλή που θα σεβόταν τον λαό της και αντίστροφα. Έλπίζω να λειτουργήσει ως παράδειγμα και να ξυπνήσουν και άλλοι "Βαξεβάνηδες" που τώρα σιωπούν ή φοβούνται να μιλήσουν.

Άσχετο: Πάντα θεωρούσα τον Κ. Βαξεβάνη ως από τους πιο όμορφους αρκούδους που έχω δει ποτέ  και πάντα παθαίνω κάτι τοις όταν τον βλέπω (για να το πω κάπως σεμνά). ;-)

Η επιστολή, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα "Το Κουτί της Πανδώρας", είναι η παρακάτω:

"Κύριε Βενιζέλο,
Αυτά που σας  γράφω τα ξέρετε και εσείς και  εγώ. Τα υποψιάζεται, φαντάζομαι, πλέον και ο κόσμος. Θα περιοριζόμουν στην “αντιπαράθεσή” μας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αν δεν μου πατούσατε τον “κάλο” με αυτό το “είσαι δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης και πληρώνεσαι από τον ελληνικό λαό”. Εύχομαι να μην εννοείτε αυτό που όλοι κατάλαβαν.
Είμαι λοιπόν δημοσιογράφος και αυτή την εποχή τυγχάνει να εργάζομαι στη Δημόσια Tηλεόραση και όχι Κρατική, όπως την αποκαλείτε εσείς. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί αντικατοπτρίζει την αντίληψη που έχει ο καθένας για την ΕΡΤ. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ελέγχει την εξουσία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου, άσχετα αν αυτό δεν σας αρέσει. Το γεγονός επιπλέον πως “με πληρώνει ο ελληνικός λαός” είναι μια ακόμη ευθύνη για μένα, καθώς πρέπει να “αξίζω το μισθό μου”. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως και τους δυο μας πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εσάς από το 1989, εμένα για τα 2-3 χρόνια που είμαι στην ΕΡΤ.
Το δεύτερο που ακούστηκε ως απειλή σε αυτή την  εκπομπή είναι πως θα δημοσιοποιήσετε το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων. Αμήν! Προς το παρόν δημοσιοποιήστε στο ίντερνετ το πόθεν έσχες των βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος 3979 του 2011 (νόμος Ραγκούση), γιατί ως την ώρα που σας γράφω είσαστε παράνομοι. Θα πρότεινα επίσης να ελέγξετε το “πόθεν” και όχι το “έσχες” των εκατομμυριούχων βουλευτών και βεβαίως να το φορολογήσετε. Είναι πιο ηθικό και αποδοτικό από το να κόβετε συντάξεις των 300 ευρώ. Δεν κατηγορώ κανέναν Έλληνα πολιτικό για κλέφτη. Αλλά ξέρετε τα περί της γυναικός του Καίσαρα. Αν και στην ελληνική Βουλή δίνεται η εντύπωση πως ο Καίσαρας είναι η γυναίκα του βουλευτή, που απλώς έτυχε να έχει προίκα.
Πάμε τώρα στα πιο  δύσκολα. Κύριε Βενιζέλο, είσαστε μια πολύ σημαντική μονάδα αυτού που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα. Του συστήματος που ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, γι αυτό που είναι η χώρα. Μας αρέσει να μιλάμε αορίστως γι αυτό, αλλά εγώ έχω μάθει να μιλώ συγκεκριμένα. Στα υπουργεία που υπηρετήσατε, τα νομοθετήματά σας (ναι, ξέρω είναι της Βουλής, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) τα συναντώ συνεχώς σε έρευνές μου, ως “ασπίδα προστασίας” του πολιτικού συστήματος και του ζωτικού του χώρου. Ο νόμος “περί ευθύνης υπουργών”, περί μη ευθύνης δηλαδή, είναι δικό σας δημιούργημα. Αυτό το έκτρωμα που οδηγεί στην ατιμωρησία, που μετρά την παραγραφή όχι με χρόνια αλλά (άκουσον άκουσον) με θητείες στη Βουλή, που είναι μια πρόκληση για την κοινωνία. Αυτό το νόμο χρησιμοποίησε ο κύριος Καραμανλής για να παραγράψει τα αδικήματα των υπουργών του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και όχι μόνο.
Δικός σας νόμος είναι και αυτός που ορίζει τα περί λειτουργίας των καναλιών. Σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο χωρίς άδεια. Μπορούν όμως τα κανάλια. Αυτά τα κέντρα εξουσίας, λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Έτσι καναλάρχες και κυβερνήσεις μπορούν να αλληλοεκβιάζονται και να “αυτορυθμίζονται”.
Δικός σας είναι ο νόμος που ρύθμισε τα χρέη των ΠΑΕ, δηλαδή Ανωνύμων Εταιριών, κάτω από την «λαϊκή απαίτηση» των οπαδών. Οι ΠΑΕ αυτές χρεώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (μέχρι και πλαστά τιμολόγια έκοβαν) και εσείς χαρίσατε τα χρέη. Τα κλεμμένα. Πήρατε δηλαδή τα δικά μου λεφτά και τα δώσατε στα λαμόγια και τις παράγκες.
Ας αφήσουμε το παλιό σας νομοθετικό έργο και ας πάμε στο δεύτερο. Δηλαδή στο Proton. Σημειώνω προκαταβολικά πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είναι μια προσωπική σας μεθόδευση και όχι μια κυβερνητική απόφαση. Αυτό δεν έχει να κάνει με την δική μου “επιθετική σχεδίαση” αλλά με την πραγματικότητα. Στο υπουργικό συμβούλιο δεχθήκατε σφοδρή επίθεση για την υπόθεση Proton, αλλά προχωρήσατε.
Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία  αποκάλυψε πως τον Ιούλιο του 2011, πήρατε την απόφαση να δώσετε 100 εκατομμύρια από τα αδιάθετα του Δημοσίου στην Τράπεζα Proton του κυρίου Λαυρεντιάδη. Την εποχή εκείνη ο κύριος Λαυρεντιάδης και η Τράπεζά του ήταν υπό έλεγχο για υπεξαιρέσεις. Επίσης ο νόμος 2362/95 (νόμος που έγινε ακριβώς για να μην υπάρχουν σκάνδαλα Κοσκωτά) δεν επέτρεπε αυτή την χρηματοδότηση. Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με επιστολή τους σας είχαν πει πως αυτό είναι παράνομο. Εσείς όμως το κάνατε. Στην εκπομπή είπατε πως η απόφαση αυτή των στελεχών του Λογιστηρίου του Κράτους «ήταν παράνομη γιατί δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα» Πρωτοτυπία νομική. Κάτι είναι ή όχι παράνομο, με βάση το αν συμπορεύεται με το νόμο και όχι με την κυκλοφορία των εφημερίδων. Πέρα βέβαια από το γεγονός πως όταν σας κοινοποιήθηκε η διαφωνία, δεν είχε δημοσιευτεί σε καμιά εφημερίδα. Ο παράνομος ήσασταν εσείς, με βάση το νόμο του 1995.
Αυτό το ξέρατε καλά. Γι αυτό προχωρήσατε σε ένα άλλο «νομοθέτημα». Σε άσχετο νόμο, τον 4002/2011 προσθέσατε άρθρο που σας αμνηστεύει προκαταβολικά. Νομοθετήσατε δηλαδή πως αν πρόκειται για θέματα συστημικής ευστάθειας των Τραπεζών, έχετε το δικαίωμα να πάρετε αποφάσεις χρηματοδότησης των Τραπεζών. Αυτό το «συστημικής» είναι μια νέα εφεύρεση. Μάλιστα ο νόμος φροντίζει να αμνηστεύσει τους υπουργούς Οικονομίας (και εσάς βέβαια) από το 1997. Γιατί από το 1997; Είχαμε συστημική αστάθεια από τότε ή παρουσιάζει αστάθεια κάποιος υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη;
Αφού δώσατε τα 100 εκατομμύρια  τώρα χρεώνετε το Δημόσιο με άλλα 800 για την κρατικοποίηση της  Τράπεζας. Η πτώση βεβαίως της Τράπεζας Proton δεν έχει καμία σχέση με την κρίση. Είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης της από τα αφεντικά της. Επιχορηγούσαν τον εαυτό τους. Αντί να ασκήστε έλεγχο (με την Τράπεζα της Ελλάδας, (άλλη μεγάλη αμαρτία μια ιδιωτική Τράπεζα που εμφανίζεται ως θεσμικό όργανο του κράτους) τους χρηματοδοτήσατε και τελικώς μας τα φορτώσατε στην πλάτη.
Αλλά δεν σταματήσατε  εκεί. Ο κύριος Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να έχει καταχραστεί 51 εκατομμύρια, δεν θα πάει φυλακή. Δεν θα υπάρξει καν ποινική δίωξη. Ο λόγος είναι ένας άλλος νόμος που έχετε ψηφίσει. Πάλι εδώ η υπογραφή σας. Με τον νόμο 3904/2010, θεσμοθετείτε το ακαταδίωκτο γι’ αυτούς που θα καταχραστούν χρήματα αλλά θα τα επιστρέψουν πριν διωχθούν ποινικά. Ετσι ο κύριος Λαυρεντιάδης, επιστρέφοντας τα 51 εκατομμύρια (αφού τα επένδυσε, κέρδισε απ αυτά ή οτιδήποτε άλλο) δεν διώκεται. Πρόκειται για μία ακόμη νομική «επανάσταση» που γίνεται με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των φυλακών. Ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, γνωρίζετε πως κατά καιρούς νόμοι για «αποσυμφορήσεις» κρύβουν την απελευθέρωση ολίγων επωνύμων που καταδικάστηκαν. Έτσι στο παρελθόν έχουν αποφυλακιστεί, «για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος» ο Μάκης Ψωμιάδης, ένας καναλάρχης και κάποιοι απατεώνες δικηγόροι εκ Θεσσαλονίκης…
Μπορώ να σας πω πολλά ακόμη. Πολλά, τα οποία είναι η δουλειά μου να σας τα πω. Πώς τα λένε στα δικαστήρια στις αγωγές κατά δημοσιογράφων (άλλος δικός σας νόμος); «Γεγονότα και αξιολογικές κρίσεις». Αυτό ακριβώς κάνω. Ένας λόγος παραπάνω γιατί πληρώνομαι «από τα λεφτά του Ελληνικού Λαού», όντας εργαζόμενος στην πολύπαθη Δημόσια Τηλεόραση που οι κυβερνήσεις θεωρούν τσιφλίκι τους. Θα σας παρακαλούσα να το σεβαστείτε. Και να σπαταλήσετε λίγη από την φημολογούμενη ευφυΐα και ρητορεία σας, να μου απαντήσετε. Γιατί αυτή είναι η δικιά σας υποχρέωση. Εκτός αν προτιμάτε να με απολύσετε".

12 σχόλια:

 1. Είναι απο τις εξαιρεσεις του κανονα ο συγκεκριμενος δημοσιογραφος!
  Αρα: υπαρχει ακομη ελπιδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ναι Coula υπάρχει ακόμα ελπίδα. Κρατάω όμως τις επιφυλάξεις μου για τον Βαξεβάνη και κάθε "Βαξεβάνη". Το υπάρχον σύστημα δεν αναδεικνήει δημοσιογράφους οι οποίοι είναι εντελώς "ελεύθεροι". Συνεπώς θα έχει κάνει και αυτός τους "συμβιβασμούς" του, θα έχει και αυτός κάποιο "χρέος" αλλιώς θεωρώ ότι θα βρισκόταν ακόμα στην αφάνεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σωστή παρατήρηση! Εγω παντα κρατω επιφυλάξεις για τη φάρα των δημοσιογράφων!
  Και καμια φορα τους παιρνει ολους η μπαλα! Αλλες φορες δε τους παιρνει να μην πουν την αληθεια γιατι εκτιθενται ανεπανορθωτα!
  Ειδες πως εχει στριψει και αλλαξει πορεια πλευσης ο Χατζηνικολάου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Kαλά κάνεις και κρατάς επιφυλάξεις. Όταν καταγγέλλεις «εκ των υστέρων», δεν εξαγνίζεσαι αυτόματα.

  Και στο ψητό: ο κύριος Λαυρεντιάδης ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ δεν θα πάει φυλακή γιατί έδωσε πίσω τα λεφτά στην τράπεζα. Στην ιδιωτική τράπεζα.

  Εξίσου ΔΕΝ πήγε φυλακή ο τράγος Εφραίμ, αφού επέστρεψε στο Δημόσιο τα φιλέτα ολυμπιακά ακίνητα που θα αντάλλασε με τα φύκια της Λίμνης.
  Εξίσου ΔΕΝ πήγε φυλακή ο υπουργός που έκανε τα στραβά μάτια στο να επενδυθούν τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων (οι χαρατσο-κρατήσεις, δηλαδή, του μισθού σου) σε τοξικά ομόλογα, επειδή -λέει- ο καταχραστής τα επέστρεψε.

  Όσο για την Ελευθεροτυπία που αποκάλυψε την Proton, άστο. Η εκδότρια αναζητεί εναγωνίως τραπεζικό δάνειο και παίζει τα παιχνίδια της. Υπόψη ότι οι εργαζόμενοί της δουλεύουν ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ 4 μήνες. Τουλάχιστον αυτή έχει την ευαισθησία να μην τους απολύει. Όπως η Αλέκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτός ο Μπαγκσιμπάνης πρέπει να αγοράζει τζελ και για τα φρύδια του :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @Coula
  Καλαμιές στον κάμπο να ήταν δεν θα λύγηζαν τόσο. Όπου φυσάει.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Apos είσαι δημοσιογράφος ή είναι φαντασία μου;; χεχεχε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Υπερήρωα είσαι και συ φαν του Μπαγκσιμπάνη εεε;;; Ατιμούλικο, εγώ τον είδα πρώτος!!! Κοντά τα χέρια σου λοιπόν!!! Μια χαρά είναι τα "φρυδάκια" του και σχόλια δεν θέλω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Όχι ρε τρελάθηκες; Δεν μ'αρέσει καθόλου :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Λαγωνικό, δεν είμαι ακριβώς δημοσιογράφος. Απλά δεν έχω κοντή μνήμη. Σε αυτήν δυστυχώς ποντάρουν οι περισσότεροι, όταν θέλουν να εξαγνιστούν. Να μην αρχίσουμε με παραδείγματα, ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @GSH
  Ε, ευτυχώς δεν δεν έχουμε όλοι το ίδιο γούστο, θα ήταν σκέτη βαρεμάρα ο κόσμος. Κι ως γνωστόν περί ορέξεως κολοκυθόσπορος... χεχεχε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @apos
  Όχι αγορίνο μου δεν χρειάζονται παραδείγματα τώρα. Έρχεται Σαββατοκύριακο και δεν υπάρχει λόγος να περάσουμε "μαύρα". Από Δευτέρα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή