Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

A little piece of history repeating

Κουβεντιάζοντας με τους πιτσιρικάδες που υπάρχουν στην ευρήτερη παρέα μου κατάλαβα ότι κάποιοι ήξεραν το pride, κάποιοι όχι, οι περισσότεροι όμως (surprise) δεν ήξεραν καν την ιστορία του. Από που ξεκίνησε. Φυσικό μου φαίνεται αφού αν δεν τους το πούμε εμείς οι παλιότεροι ποιός θα τους το πει;; Το ελληνικό σχολείο έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του.

Λίγη ιστορία λοιπόν από σχετικό άρθρο στην εφιμερίδα "Τα ΝΕΑ".

Τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας
Ως επέτειος µνήµης στην επίθεση που είχε δεχθεί το βράδυ της 28ης Ιουνίου 1969 το «Stonewall Ιnn», δηµοφιλές γκέι κλαµπ στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, άρχισαν να διοργανώνονται τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. Βαριά οπλισµένοι άνδρες της Αστυνοµίας είχαν εισβάλει στο µπαρ απευθύνοντας την κατηγορία της παράνοµης πώλησης οινοπνεύµατος. Ακολούθησε έλεγχος στους 200 θαµώνες.
Στη συνέχεια έγιναν σοβαρά επεισόδια ανάµεσα στους γκέι και την Αστυνοµία, τα οποία συνεχίστηκαν και τις επόµενες νύχτες. Ένα µήνα µετά γκέι ακτιβιστές διοργάνωσαν το Γκέι Απελευθερωτικό Μέτωπο, ζητώντας µεταξύ των άλλων να σταµατήσουν οι παρενοχλήσεις από την Αστυνοµία και να προστατεύονται οι οµοφυλόφιλοι στους χώρους εργασίας. Ακολούθησαν νέα συλλαλητήρια. Υστερα από έναν χρόνο διοργανώθηκε η πορεία για το «Stonewall», ως διαµαρτυρία για όσα είχαν συµβεί εις βάρος των οµοφυλοφίλων. Από τότε εκδηλώσεις για την επέτειο άρχισαν να διοργανώνονται και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ και στη συνέχεια σε άλλες χώρες, µε τον τίτλο «Ρride» (Υπερηφάνεια).

6 σχόλια:

  1. Εμείς ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πώς είναι δυνατό στις μέρες μας να διαπραγματεύονται με αγώνες οι ομοφυλόφιλοι το δικαίωμά τους να είναι αυτό που είναι.
    Μια κομπλεξική κοινωνία δεν μπορεί ποτέ να ευημερεί σε κανένα τομέα και αυτό είναι ολοφάνερο.
    Την καλησπέρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα κούταβε! Γνωστή η ιστορία, αλλά καλό είναι οι νέοι να την ξέρουν. Πολύ καλά έκανες και το δημοσίευσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα δικαιωματα και οι αντρες που γνωριζουμε στη ζωη μας, εχουν κατι το κοινο. Ποτε δεν θα ερθουν στο σπιτι μας για να "πεσουν στην αγκαλια μας"... θα πρεπει να τα "ψαξουμε" για να τα βρουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Αστρο-Συμορίτες
    Καλησπέρα και από μένα. Η βλακεία και η αποχαύνωση έχουν προχωρήσει τόσο στην ελληνική κοινωνία και κράτος που δεν είναι απορίας άξιον το όλο σκηνικό που μας περιβάλλει.
    Αλήθεια, το γενέθλιο ωροσκόπιο της Ελλάδας τι προβλέπει βια την εξηπνάδα των ελλήνων;;

    @bear
    Γειά σου αρκουδάκο. Κάνε λίγη κουβέντα με τους όποιους gay πιτσιρικάδες έχεις στον ευρήτερο κύκλο σου και θα δεις πως ξέρουν πολύ λίγα πράγματα.

    @Εφήμερο
    Συμφωνώ απολύτως μαζί σου Εφήμερε, αλλά εδώ δεν πρόκειται για τα δικαιώματα και τους άντρες, αλλά για την ενημέρωση/παίδευση των νεότερων από τον παλιότερους.
    Επειδή τα "πιτσιρίκια" έχουν το μυαλό τους στο κεφάλι της πούτσας τους (απόλυτα φυσικό, οι ορμόνες φταίνε), έχουμε την "ιερή" υποχρέωση εμείς οι ωριμότεροι να τα ενημερώνουμε και να τα διαφωτίζουμε ώστε π.χ. να μην καταντήσει το pride σαχλό-πανυγήρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα μπορούσαμε να μιλάμε με τις ώρες. ακόμα και για τις λέξεις που χρησιμοποιούνται, για την παρέλαση κλπ.
    πχ ακόμα και η λέξη περηφάνεια, όσο μεγαλώνω μου μοιάζει πλεονασμός, σαν να διαδηλώνω επειδή είμαι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας, κοντός ή ψηλός και τόσα άλλα.
    το θέμα είναι ότι βήματα γίνονται. έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας μα βήματα επιτέλους γίνονται.
    κάτι ανάλογο, όχι με επεισόδια βέβαια, είχε τύχει να είχε γίνει και το πάλαι ποτέ λάμδα, από τα ελάχιστα γκέι μπαρ, της δεκαετίας του 90.
    πολύ καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @basnia
    Βασίλη το μόνο σίγουρο είναι ότι βήματα γίνονται και μαζί με τις αλλαγές που αυτά επιφέρουν αλλάζει και η ουσία του κινήματος των ΛΟΑΔ που τα προκάλεσε αρχικά.
    Πιστεύω όμως ότι για να μην ευτελιστεί το κίνημα των ΛΟΑΔ για όσο είναι αναγκαία η ύπαρξή του, τα μέλη του θα πρέπει να έχουν επίγνωση της ιστορικής αφετηρίας και συνέχειάς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή