Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Δυστυχώς εσφάλαμεν ... (όπως πτωχεύσαμεν)



Ως «αντιπαραγωγικές» χαρακτηρίζει τις τακτικές λιτότητας που αποσκοπούν στη γρήγορη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το ΔΝΤ, σε νέα του μελέτη που διενεργήθηκε από τον επικεφαλής οικονομολόγο ΔΝΤ, κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ και τον συνεργάτη του, κ. Ντάνιελ Λι, αναγνωρίζει πως οι πιέσεις που άλλοτε ασκούνταν στις χώρες με μεγάλα ελλείμματα, είναι ανούσιες, επισημαίνοντας πως η υπερβολική λιτότητα στις αναπτυγμένα οικονομικά χώρες ενδεχομένως να μην είναι πλέον ο βασικός στόχος για την ενίσχυση της ανάπτυξης και αυτό σε σχέση με την περίοδο που η κρίση ήταν οξυμένη. Το Ταμείο εφιστά την προσοχή στις κυβερνήσεις, οι οποίες καλούνται να κρατήσουν συνετή στάση, όσον αφορά στις δραστικές περικοπές δαπανών.

Οι δύο οικονομολόγοι αναφέρουν ότι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2009-2010, στις περισσότερο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, αποδεικνύει πως όσοι έκαναν προβλέψεις, υποτίμησαν κατά πολύ τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπως είναι οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες από τις δραστικές περικοπές των κρατικών δαπανών ή οι φορολογικές αυξήσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Όπως τονίζεται, ειδικότερα, η επίδραση των κρατικών δαπανών στην οικονομία διαφέρει ανάλογα με τη χώρα και την κατάσταση της οικονομίας.

Όπως διευκρινίζουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις δεν πρέπει απαραιτήτως να καθυστερούν τα μέτρα λιτότητας, αλλά δεν πρέπει να αγνοούν τις αρνητικές συνέπειες για την οικονομία κάθε χώρας.
(εφημερίδα Κέρδος)


Μιλάμε οι τύποι δεν υπάρχουν, παίζουν με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων λες και είναι στραγάλια, ποιος έχασε την ανθρωπιά του για την βρουν αυτοί θα μου πείτε. Μια καφετζού θα τα κατάφερνε καλύτερα από δαύτους τελικά. Έστειλαν τη μισή Ευρώπη στην αυτοκτονία και τώρα λένε "κάναμε λάθος". Τον φόρο αίματος που έχουν κοστίσει τα μέτρα σας πως θα τον πληρώσετε; Είστε αχρείοι και επικίνδυνοι, εσείς και τα εγχώρια κομματικά ρεμάλια, οι τραπεζίτες, οι του ΣΕΒ και τα παπαγαλάκια τους. Εγκληματίες, δεν υπάρχει βρισιά που να σας ταιργιάζει.

Να δω τώρα τα fan-boys του νεοφιλελευθερισμού τι θα έχουν να λένε στα παράθυρα των 8, στα blog και αλλού. Έχει να πέσει πολύ γέλοιο.